Vergoede zorg

Behandelsessies duren meestal 60 of 45 minuten. Hierbij geldt de regel ‘planning = realisatie’. Dat betekent dat als er 60 minuten voor jou ingepland staan, deze gefactureerd worden. Dus ook als je 5 minuten eerder klaar bent, of 5 minuten later. Wordt er meer dan 15 minuten afgeweken van de geplande tijd? Dan wordt het tarief daarmee verlaagd of verhoogd.

Onderstaande uitleg is slechts ter informatie en geldt voor 2024; check bij je eigen zorgverzekeraar de laatste stand van zaken voor jouw specifieke polis. Als je voor vergoeding in aanmerking wilt komen, is het noodzakelijk om een verwijzing van je huisarts te hebben. Hierop moet staan dat de huisarts doorverwijst naar de generalistische basis GGZ, met een (vermoeden van) een DSM-diagnose. De psychologische zorg die ik bied, valt dan onder je basisverzekering. Per kalenderjaar brengt je zorgverzekeraar ook je eigen risico in rekening (€385).

De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Hieronder een overzicht van de meest voorkomende tarieven:

 • Intake 60 minuten:   €183,44
 • Intake 75 minuten:   €223,48
 • Behandelsessie 45 minuten:   €135,89
 • Behandelsessie 60 minuten:   €161,46
 • Behandelsessie 90 minuten:   €242,76
 • Particulier consult niet verzekerde zorg 45 minuten:   €129,00
 • Particulier consult niet verzekerde zorg 60 minuten:   €159,00

  Onvergoede zorg

  Het kan zijn dat jouw hulpvraag of klachtenpatroon niet onder verzekerde zorg valt. Dit is bijvoorbeeld het geval als problemen niet ernstig genoeg zijn om het een ‘psychische stoornis’ te noemen (DSM-classificatie), of als het gaat om werkgerelateerde problemen, specifieke fobie, aanpassingsproblematiek, rouw of relatieproblemen. Je kunt uiteraard wel in behandeling komen in mijn praktijk. De gesprekken worden dan bij jou persoonlijk in rekening gebracht (particulier consult niet verzekerde zorg). Deze rekening kun je niet indienen bij de zorgverzekeraar.

   

  Geen verwijsbrief?

  Het is mogelijk om zonder verwijsbrief in behandeling te komen. Je klachten zijn bijvoorbeeld (gelukkig) niet ernstig genoeg voor een etiket ‘stoornis’, maar je wilt wel graag hulp of begeleiding. De gesprekken worden dan bij jou persoonlijk in rekening gebracht (particulier consult niet verzekerde zorg), en kun je dus niet indienen bij je zorgverzekeraar.

  Alle soorten afspraken kun je kosteloos afzeggen tot uiterlijk 24 uur van tevoren. Daarna wordt €55 per enkele sessie in rekening gebracht, vanwege de tijd die ik al voor je gereserveerd heb. Het is niet mogelijk dit bedrag te declareren bij de zorgverzekeraar.

   Contractvrije psycholoog

   Ik heb vanaf 2019 bewust geen contracten meer met zorgverzekeraars. Je krijgt per maand een factuur van me. Deze moet door jou zelf worden betaald, en kun je vervolgens indienen bij je zorgverzekeraar. Het ligt vervolgens aan de polis die jij voor dit jaar hebt afgesloten, hoeveel je terugkrijgt van je zorgverzekeraar. Bij een naturapolis is dit meestal rond 60-75% en bij een restitutie-polis 80-100%. Vraag dit na bij jouw eigen zorgverzekeraar, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Over het algemeen moet je dus een deel van de behandeling zelf betalen. Het eigen risico is in 2024 minimaal €385, en jouw verzekeraar zal dit ook in rekening brengen als dat nog niet gedaan is. Mocht je een hoog eigen risico hebben dat je liever niet aan wilt breken, dan is het ook mogelijk om de gesprekken geheel zelf te betalen.

   Het kan handig zijn om een goede, ‘zuivere’ restitutiepolis te nemen (in plaats van een natura polis of een combi-polis). Die restitutiepolis is per maand duurder, maar vergoedt een groter deel van de behandeling. Let er dan op dat jouw polis 100% van het NZA-tarief vergoed (dus niet het gemiddeld tarief, markttarief, of iets in die trant). Hier meer uitleg daarover, en hier een lijst met restitutiepolissen per verzekeraar.

   Let op: heb jij een budget / selectief polis onder de naam Bewuzt Basis (VGZ), Gezond Samen Polis Natura (IZA), Natura Selectief (Cares)? Dan is er geen vergoeding van de kosten als het gaat om depressie, angst en somatoforme stoornissen. Neem contact op met jouw verzekeraar om te vragen waar je wel terecht kan. Uiteraard is het ook mogelijk om de gesprekken zelf te betalen als je wel binnen mijn praktijk geholpen wilt worden.

   Vragen?

   Duizelt het jou allemaal een beetje na het doornemen van deze informatie? Stel dan gerust je vragen aan je mij, je zorgverzekeraar of de NZA.