Therapie

In de therapie kunnen we gebruik maken van verschillende soorten interventies. Daarbij maak ik ook altijd gebruik van de innerlijke wijsheid van het lichaam, die veel dieper gaat dan ons hoofd kan bedenken. Sessies duren over het algemeen 60 of 45 minuten.

 • Op mindfulness gebaseerde cognitieve gedragstherapie (MBCT)
 • Cognitieve gedragstherapie (met speciale aandacht voor lichaamsgerichte oefeningen)
 • Traumabehandeling (EMDR)
 • Oplossingsgerichte therapie

Lees hier meer over kosten en vergoedingen. In onderstaande blokken kun je wat achtergrond informatie vinden over de verschillende, mogelijke bouwstenen van jouw behandeling.

  Lichaamsgerichte therapie

  Tijdens de therapie word je bewuster gemaakt van signalen van je lichaam en krijg je meer zicht op de wisselwerking tussen jouw lichaam en je geest. Niet het ‘praten over’, maar het voelen en beleven van wat er in je lichaam gebeurt staat centraal. Uiteindelijk leer je je eigen geestelijke én lichamelijke gezondheid weer in balans te brengen en te houden.

  Er bestaan verschillende lichaamsgerichte methoden. Meestal wordt er gewerkt met verbale lichaamsgerichte instructies. Er zijn ook methoden waarbij aanraking een onderdeel van de therapie is. Ik werk veelal met houding, beweging en lichaamsbeleving, in- en ontspanning en ademhaling. Alle methoden werken volgens het onderstaande model:

   

  • bewust worden van vastgezette spanning (voelen, beleven, bespreken)
  • blokkade kan worden losgelaten, onderliggende oorzaken verwerkt
  • er ontstaat ruimte, en ander gedrag, gevoel en gedachten
  • lichamelijke, emotionele en mentale vrijheid

  Mindfulness

  In ons leven leren we vaak dat we dingen goed moeten doen, of zelfs beter. Dat we ons best moeten doen. Dat als je ergens maar hard genoeg voor werkt, het wel ‘lukt’. Nare dingen in je leven worden op deze manier makkelijk gezien als het resultaat van blijkbaar niet hard genoeg werken. Vanaf onze jeugd zijn we vaak gewend deze problemen vervolgens weer op te (proberen te) lossen met denken.

  Je kunt ook op een andere manier naar je leven, en problemen, kijken. In een mindfulnesstraining leer je door het sturen van aandacht een open houding te ontwikkelen naar je gedachten, gevoelens, waarnemingen en impulsen. Door middel van bewustwording kun je heel anders (leren) omgaan met deze innerlijke impulsen. Oplossingen vinden voor je problemen is niet het doel van mindfulness. Door je open te stellen voor wat er is, ontstaat er vanzelf (direct, of na een tijdje) ruimte voor ander gedrag. Je leert niet vanuit de automatische piloot te reageren, maar bewuste keuzes te maken. Vriendelijkheid en zelfcompassie zijn hierbij belangrijk, net als niet te hard je best doen.

  Yoga

  In onze samenleving gaat veel aandacht uit naar ‘denken’ en naar ‘doen’. We proberen problemen vaak op te lossen met nadenken of hard ons best doen. Ook vanuit ons onderwijs wordt deze laag vaak aangesproken. ‘Voelen’ en ‘zijn’ wordt in onze maatschappij veel minder gestimuleerd, maar deze zijn minstens zo belangrijk (en vaak nog veel belangrijker).

  Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga, waarbij je 3-10 minuten in een houding blijft. In die minuten kom je vanalles tegen: relaxtheid, ontspanning, irritatie, verdriet of onzekerheid. Je leert te ontspannen bij spanning, zowel in je lijf als mentaal en in emotie. Dit vermogen om te ontspannen bij spanning kun je vervolgens meenemen je dagelijks leven in, waar we ook regelmatig situaties tegenkomen die spanning geven.

  Yin yoga is een van de manieren om op een andere manier te werken met problemen en blokkades. Yoga helpt om je lichaam en geest meer met elkaar te verbinden. Deze specifieke yogavorm heeft overeenkomsten met mindfulness en ook met verwerken van eerdere (nare) ervaringen (bijv. EMDR). Het is daarmee een mooie aanvulling op deze behandelvormen.

  Wandeltherapie

  Dat therapie alleen kan plaatsvinden in een praktijkkamer of instelling is een verouderd idee. Door letterlijk in beweging te komen (fysiek), breng je ook figuurlijk dingen in beweging (emoties, denkpatronen).

  Meer ruimte. Meer licht. Meer lucht.

  Tijdens wandelsessies maak ik gebruik van wetenschappelijke kennis en ervaring. In beweging komen en erop uit gaan zijn bijvoorbeeld basisadviezen bij stemmingsklachten. Zo maken we gebruik van beweging en natuur. Dat advies integreren we op deze manier direct in de behandeling. Interventies uit mindfulness, lichaamsgerichte interventies en cognitieve gedragstherapie kunnen dus prima al lopend worden toegepast. De wandelsessies vinden plaats in het Wilhelminapark of langs de mooie singels in Utrecht.

  .

  Supervisie

  Als je als hulpverlener werkt, is het onvermijdelijk dat je soms tegen dingen aanloopt of het even niet meer weet. Dit kan spelen in interacties met cliënten of patiënten, met collega’s of gaan over praktische zaken. Dit betekent niet per se dat er dingen fout gaan, en is kans om te leren en te verdiepen. Supervisie kan je helpen om meer zicht te krijgen in je eigen patronen, en op de wijze waarop die invloed hebben op je werk. Reflecteren waarom je doet wat je doet is hierbij een belangrijk middel. Het is een manier om je te blijven ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied, op een ervaringsgerichte manier.

  Er zijn supervisie mogelijkheden voor hulpverleners, zoals orthopedagogen, basispsychologen, GZ-psychologen in opleiding. Ook werk ik samen met hulpverleners om mee te denken in communicatie en contact met de patiënt. Het tarief voor supervisie is €125 per sessie van 45 minuten, en €149 per 60 minuten. Je kunt de sessies zelf betalen, en in sommige gevallen neemt de werkgever de betaling voor z’n rekening. Neem contact op om samen naar de mogelijkheden te kijken.

   Coaching

   Ook als je leven z’n gangetje gaat, kun je tegen dingen aanlopen. Als je geen grote problemen ervaart maar toch graag begeleiding wilt, is het ook mogelijk om een coachingstraject te volgen. Een voorbeeld hiervan is het zoeken naar een juiste balans tussen werk en privé, vragen over de opvoeding van je kind of over je loopbaan.

   Het tarief voor coaching is €129 per sessie van 45 minuten. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig, en er zal geen verslaglegging zijn. Je kunt de sessies zelf betalen, en in sommige gevallen neemt de werkgever dit voor z’n rekening.