Aanmelden

De praktijk is vanwege verlof gesloten voor aanmelding. De verwachting is dat het in het begin van de zomer weer mogelijk is je aan te melden. Hou de website in de gaten voor de meest recente informatie.

Je kunt je aanmelden via info @ psychologiepraktijkmiddag.nl. Vermeld in de mail in een paar zinnen iets over jezelf en over waarbij je graag geholpen wilt worden (je hoeft geen uitgebreide informatie te mailen, aangezien het niet om een extra beveiligde e-mail verbinding gaat). Ik zal je vervolgens een mail sturen met meer uitleg, en uitnodigen voor een intakegesprek. Dit gaat via een beveiligde mail vanuit Zorgmail. Mocht je binnen drie werkdagen nog geen reactie hebben gehad, check dan ook je spam-box.

In zo’n intakegesprek kun jij je verhaal vertellen en zal ik je vragen stellen om je goed te begrijpen. Ook kijken we samen of er een klik tussen ons is. Als we erop uit komen dat ik iets voor je kan betekenen, maken we samen een plan. Daarin stellen we doelen op, en kijken wat er nodig is om die te bereiken. Kijk voor verdere uitleg over verzekerde zorg bij ‘therapie’.

De praktijk is geopend op maandag en donderdag. Ik heb een fijne kamer bij Huisartsenpraktijk Homeruslaan. Daardoor zijn er korte lijnen met andere hulpverleners. Ook is er een samenwerkingsverband met de huisartsenpraktijken Biltstraat, Aletta, De Reiger, Koningslaan en Bosboomstraat.

Ik bied geen acute psychiatrische zorg. Bij crisissituaties wordt geadviseerd direct contact op te nemen met je huisarts, en buiten kantooruren met de huisartsenpost (als je in Utrecht woont kan dat via 088 – 130 96 70). Door je aan te melden ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

 

 

Werkwijze

Als lichaamsgericht GZ-psycholoog ga ik uit van de eenheid tussen lichaam en geest. In deze visie ontstaan klachten niet ‘zomaar’. Het voelen en uiten van emoties als verdriet, angst, boosheid en machteloosheid kan geblokkeerd zijn. Je probeert dan deze emoties te negeren en je aan anderen of aan de situatie aan te passen. Dit aanpassen kan houvast bieden en een gevoel van controle geven. Als je dit echter te lang doet, kan de balans ook doorslaan en een negatief effect hebben. Sommige mensen hebben daarnaast de neiging signalen van het lichaam als vermoeidheid, honger, dorst, slaap en soms ook pijn te negeren. Zij laten andere belangen, zoals werk of wensen van anderen, voorgaan.

Als je langere tijd emoties en signalen negeert, wordt dat in het lichaam merkbaar. In eerste instantie ontstaan dan klachten als pijn, spanning of vermoeidheid. In een later stadium krijg je vaak ook last van ernstigere klachten als depressie, angst, paniekaanvallen of bijvoorbeeld chronische rugpijn. Dit zijn allemaal signalen van je innerlijke stem en lichaamswijsheid dat er iets mag of soms zelfs moet veranderen.

Ik werk veelal met lichaamsbeleving, ademhaling, in- en ontspanning, houding en beweging. Lichaamsgerichte methoden werken volgens het onderstaande model:

  • bewust worden van vastgezette spanning (voelen, ervaren, bespreken)
  • blokkade kan worden losgelaten en onderliggende oorzaken verwerkt
  • er ontstaat ruimte, en ander gedrag, gevoel en gedachten
  • lichamelijke, emotionele en mentale vrijheid

Mijn therapie is gericht op ontwikkeling, inzicht en zelfkennis, niet specifiek op je klachten. Het doel is niet om je direct van je klachten af te helpen, maar ze meer te zien als signalen die aangeven wat belangrijk voor je is en wat je nodig hebt. Tijdens de therapie word je dus bewuster gemaakt van signalen van je lichaam. Je krijgt meer zicht op de wisselwerking tussen jouw lichaam en je geest. Niet het ‘praten over’, maar het voelen en beleven van wat er in je lichaam gebeurt staat centraal. Uiteindelijk leer je je eigen geestelijke én lichamelijke gezondheid weer in balans te brengen en te houden.