Yin yoga

In onze samenleving gaat veel aandacht uit naar ‘denken’ en naar ‘doen’. We proberen problemen vaak op te lossen met nadenken of hard ons best doen. Ook vanuit ons onderwijs wordt deze laag vaak aangesproken.

‘Voelen’ en ‘zijn’ wordt in onze maatschappij veel minder gestimuleerd, maar deze zijn minstens zo belangrijk (en vaak nog veel belangrijker). Werken met je lichaam is een geheel andere, maar vaak doeltreffende manier om blokkades op te lossen en ‘oud zeer’ te verwerken. Wetenschappelijk onderzoek laat ook zien dat het belangrijk is om de informatie die het lichaam geeft, te gebruiken en als waardevol te zien. Lichamelijke klachten laten je vaak zien dat je bent afgedwaald van wat voor jóu belangrijk is, hoe jij je leven wilt leven. Bewuster worden van de signalen van je lichaam helpt je om je weer te verbinden met wat je diep van binnen eigenlijk heel goed weet. De therapie kan je vaardigheden aanleren om hier ook naar te durven luisteren. Het luisteren naar je eigen intuïtie maakt je veerkrachtiger.

Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga, waarbij je 3-10 minuten in een houding blijft. In die minuten kom je vanalles tegen: relaxtheid, ontspanning, irritatie, verdriet of onzekerheid. Je leert te ontspannen bij spanning, zowel in je lijf als mentaal en in emotie. Dit vermogen om te ontspannen bij spanning kun je vervolgens meenemen je dagelijks leven in, waar we ook regelmatig situaties tegenkomen die spanning geven.

Yin yoga is een van de manieren om op een andere manier te werken met problemen en blokkades. Yoga helpt om je lichaam en geest meer met elkaar te verbinden. Deze specifieke yogavorm heeft overeenkomsten met mindfulness en ook met de werking van EMDR. Het is daarmee een mooie aanvulling op deze behandelvormen.

KOSTEN  Een sessie lichaamsgerichte therapie kost €117,- per drie kwartier. De sessie kan onderdeel zijn van een vergoed zorgpakket, en dan is er een verwijzing van de huisarts nodig. De eerste sessie zal dan een intakegesprek zijn, om je vraag te verhelderen. Er kan dan een programma op maat gemaakt worden. Als het alleen om een yogavraag gaat, is er geen vergoeding mogelijk.