Werkwijze

Als lichaamsgericht werkend GZ-psycholoog ga ik uit van de eenheid tussen lichaam en geest. In deze visie ontstaan klachten niet ‘zomaar’. Het voelen en uiten van emoties als verdriet, angst, boosheid en machteloosheid kan geblokkeerd zijn. Je probeert dan deze emoties te negeren en je aan anderen of aan de situatie aan te passen. Dit aanpassen kan houvast bieden en een gevoel van controle geven. Als je dit echter te lang doet, kan de balans ook doorslaan en een negatief effect hebben. Sommige mensen hebben daarnaast de neiging signalen van het lichaam als vermoeidheid, honger, dorst, slaap en soms ook pijn te negeren. Zij laten andere belangen, zoals werk of wensen van anderen, voorgaan.

Als je langere tijd emoties vasthoudt en signalen negeert, wordt dat in het lichaam merkbaar als verslapping of juist verstarring. In eerste instantie ontstaan dan klachten als pijn, spanning of vermoeidheid. In een later stadium krijg je vaak ook last van ernstiger klachten als depressie, angst, paniekaanvallen, burn-out of bijvoorbeeld chronische hoofdpijn en rugklachten. Dit zijn allemaal signalen van je innerlijke stem en lichaamswijsheid dat er iets mag of soms zelfs moet veranderen.

Tijdens de therapie word je bewuster gemaakt van signalen van je lichaam en krijg je meer zicht op de wisselwerking tussen jouw lichaam en je geest. Niet het ‘praten over’, maar het voelen en beleven van wat er in je lichaam gebeurt staat centraal. Uiteindelijk leer je je eigen geestelijke én lichamelijke gezondheid weer in balans te brengen en te houden.

Lichaamsgerichte therapie kan zowel klachtgericht als meer persoonsgericht zijn. Er bestaan verschillende lichaamsgerichte methoden. Meestal wordt er gewerkt met verbale lichaamsgerichte instructies. Er zijn ook methoden waarbij aanraking een onderdeel van de therapie is. Ik werk veelal met houding, beweging en lichaamsbeleving, in- en ontspanning en ademhaling. Alle methoden werken volgens het onderstaande model:

  • bewust worden van vastgezette spanning (voelbaar, beleefbaar en bespreekbaar)
  • blokkade kan worden losgelaten en onderliggende oorzaken verwerkt
  • er ontstaat ruimte, en ander gedrag, gevoel en gedachten
  • lichamelijke, emotionele en mentale vrijheid

Mijn werkwijze kenmerkt zich dus door het werken aan inzicht in patronen en klachten, en daarbij ook informatie van het lichaam mee te nemen. Klachten zijn niet alleen ‘vervelende dingen die weg moeten’, maar vaak juist belangrijke signalen. Je lijf geeft op die manier aan dat iets uit balans is. Vaak weten we dat ergens in ons achterhoofd ook wel, alleen zijn er allerlei redenen waarom we daar niet naar (kunnen, durven) luisteren. Dit opmerken kan in het begin best confronterend zijn, maar geeft uiteindelijk ook ruimte tot het maken van andere keuzes.

Mijn therapie is gericht op ontwikkeling, inzicht en zelfkennis, niet specifiek op je klachten. Als je graag een therapie wilt die je afhelpt van je klachten, dan raad ik je aan een therapeut te zoeken die voornamelijk met cognitieve gedragstherapie of geprotocolleerde behandelingen werkt.