Schrijfoefening

Schrijftherapie kun je toepassen op emoties, en ook op situaties waarin je je veel zorgen maakt, piekert of streng bent naar jezelf. Er zijn tientallen studies gedaan die de positieve effecten van deze relatief simpele oefening aantonen. De oefening kan helpen bij het verminderen van negatieve emoties, bij verwerking van trauma’s en ook bij verminderen van obsessieve dwaalgedachten.

  • Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt. De voorkeur heeft het om de oefening te doen aan het einde van je werkdag of voordat je naar bed gaat. Vroeg in de morgen kan ook.
  • Spreek met jezelf af dat je drie of vier dagen achter elkaar schrijft, ongeveer vijftien minuten per dag. Zet een wekker om de tijd bij te houden, zodat je niet steeds hoeft te kijken hoe-lang-nog?
  • Als je begonnen bent met schrijven over je verdriet of over dat wat je dwarszit, blijf dan continu schrijven tot de tijd om is. Als je niet meer weet wat je moet schrijven, dan schrijf je dat: ‘ik weet niet wat ik moet schrijven’, of je herhaalt jezelf. Dat geeft niet.
  • Het maakt niet uit hoe je schrijft. Je kunt schrijven, typen of zelfs een kwartier lang iets inspreken op een opnameapparaat of je telefoon.
  • Je kunt elke dag over hetzelfde schrijven of er wat variatie in brengen door bijvoorbeeld meerdere onderdelen of kanten van hetzelfde probleem onder de loep te nemen.
  • Je schrijft alleen voor jezelf. Je hoeft het met niemand te delen, je kunt alles wat je hebt opgeschreven na afloop weggooien als je dat wilt (ritueel verbranden mag ook).

Deze omschrijving is deels ontleend aan Op naar geluk; de psychologie van een fijn leven (Ap Dijksterhuis) en aan The artist’s way (Julia Cameron).