Therapie

In de therapie kunnen we gebruik maken van verschillende soorten interventies. Samen kijken welke vorm het best bij jou past. Het kan gaan om bijvoorbeeld technieken vanuit:

  • Op mindfulness gebaseerde cognitieve gedragstherapie (MBCT)
  • Lichaamsgerichte therapie
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Traumabehandeling (EMDR)
  • Oplossingsgerichte therapie

KOSTEN  De informatie op deze pagina zou ik het liefst kort en simpel houden. Omdat de organisatie van de GGZ (en de betaling ervan) alleen niet zo simpel is, volgt hieronder helaas toch een flinke uitleg. Dit is slechts ter informatie en geldt voor 2020; check bij je eigen zorgverzekeraar de laatste stand van zaken voor jouw specifieke polis. Als je voor vergoeding in aanmerking wilt komen, is het noodzakelijk om een verwijzing van je huisarts te hebben. Hierop moet staan dat de huisarts doorverwijst naar de generalistische basis GGZ, met een (vermoeden van) een DSM-diagnose. De psychologische zorg die ik bied, valt dan onder je basisverzekering.

Als blijkt dat er geen psychische stoornis kan worden vastgesteld, of als de problematiek te ernstig is voor de basis GGZ, gaat het om een onvolledig behandeltraject (1 intakegesprek met openen van dossier, voorbereiding etc, €219,78). Passen je problemen wel binnen de basis GGZ, dan deel ik je op basis van de zorgzwaarte in onder een van de verschillende pakketten die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft vastgesteld:

  • Basis GGZ Kort (€503,47)
  • Basis GGZ Middel (€853,38)
  • Basis GGZ Intensief (€1383,65)

De betaling gaat niet per gesprek, maar per behandeling. Onder de behandelduur vallen zowel de directe behandeltijd (gesprekken, e-mailcontact, telefonisch contact) als de indirecte behandeltijd (verslaglegging, overleg met je huisarts of specialist). De behandelduur kan dus afwijken van het aantal gesprekken dat je met mij had, omdat er indirecte behandeltijd bij meegerekend is.

Geen contract met je zorgverzekeraar  Ik heb vanaf 2019 geen contracten meer met zorgverzekeraars. De factuur moet door jou zelf worden betaald, en kun je vervolgens indienen bij je zorgverzekeraar. Het ligt vervolgens aan de polis die jij voor dit jaar hebt afgesloten, hoeveel je terugkrijgt van je zorgverzekeraar. Bij een naturapolis is dit meestal rond 50-75% en bij een restitutie-polis 80-100%. Vraag dit na bij jouw eigen zorgverzekeraar, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Over het algemeen moet je dus een deel van de behandeling zelf betalen. Het eigen risico is in 2019 minimaal €375, en jouw verzekeraar zal dit ook in rekening brengen als dat nog niet gedaan is. Mocht je een hoog eigen risico hebben dat je liever niet aan wilt breken, dan is het ook mogelijk om de gesprekken geheel zelf te betalen.

Het kan handig zijn om een goede, ‘zuivere’ restitutiepolis te nemen (in plaats van een natura polis of een combi-polis). Die restitutiepolis is per maand duurder, maar vergoedt een groter deel van de behandeling. Let er dan op dat jouw polis 100% van het NZA-tarief vergoed (dus niet het gemiddeld tarief, markttarief, of iets in die trant). Hier meer uitleg daarover, en hier een lijst met restitutiepolissen per verzekeraar.

Let op: heb jij een selectief polis onder de naam Bewuzt Basis (VGZ), Gezond Samen Polis Natura (IZA), Natura Selectief (Cares)? Dan is er geen vergoeding van de kosten als het gaat om depressie, angst en somatoforme stoornissen. Neem contact op met jouw verzekeraar om te vragen waar je wel terecht kan. Uiteraard is het ook mogelijk om de gesprekken zelf te betalen als je wel binnen mijn praktijk geholpen wilt worden.

Worden alle stoornissen en klachten vergoed? Nee. Het kan zijn dat jouw hulpvraag of klachtenpatroon niet onder verzekerde zorg valt. Dit is bijvoorbeeld het geval als problemen niet ernstig genoeg zijn om het een ‘psychische stoornis’ te noemen (DSM-classificatie), of als het gaat om werkgerelateerde problemen, specifieke fobie, aanpassingsproblematiek, rouw of relatieproblemen. Je kunt uiteraard wel in behandeling komen in mijn praktijk. De gesprekken worden dan bij jou persoonlijk in rekening gebracht (OVP niet-basiszorg: €92 per gesprek van 45 minuten). Deze rekening kun je niet indienen bij de zorgverzekeraar.

Zonder psychische stoornis of verwijsbrief in behandeling komen? Ja, dat kan. Je klachten zijn bijvoorbeeld (gelukkig) niet ernstig genoeg voor een etiket ‘stoornis’, maar je wilt wel graag hulp of begeleiding. De gesprekken worden dan bij jou persoonlijk in rekening gebracht (OVP niet-basiszorg: €92 per gesprek van 45 minuten), en kun je dus niet indienen bij je zorgverzekeraar.

Alle soorten afspraken kun je afzeggen tot uiterlijk 24 uur van tevoren. Daarna wordt het tarief in rekening gebracht, vanwege de tijd die ik al voor je gereserveerd heb. Het is niet mogelijk dit bedrag te declareren bij de zorgverzekeraar.